27 Mayıs 2012 Pazar

6 HAZİRAN VENÜS GEÇİŞİ İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAMLANSIN :)

Bilmiyordum, öğrendim.. 6 Haziran 2012 tarihinde pek sevgili Venüs güneşin önünden geçecekmiş ve geçerken de bize göz kırpacakmış..tabii belli saatleri var bu gözlemin de..bakalım ayrıntılar ne diyor;
Erken uyanın ey ahali,ya da uyumayıverin bir gün de :)

"Venüs gezegeni 6 Haziran 2012 tarihinde Güneş diski önünden geçecektir. İnsanlık 1639 yılında bu tür olayların gerçekleşebileceğini fark ettiği zamandan beri sadece beş adet geçiş olayı gözleyebilmiştir. Bu türden geçiş gözlemlerinin ikili bir şekilde tekrarlandığı bilinmektedir. 2004 yılında gerçekleşen geçiş ile birlikte 2012 yılında gerçekleşecek olan geçiş bir ikili sistem oluşturmaktadır ve aralarında sadece 8 yıl gibi bir süre bulunmaktadır. Tarihsel olarak bakıldığında Venüs geçişlerine ilişkin iki ayrı dönemli geçiş zamanının bulunduğu görülebilir. 6 Haziran 2012 tarihinde Venüs geçişini gözleyemezseniz bu durumda 11 Aralık 2117 tarihini ve/veya 8 Aralık 2125 tarihini beklemeniz gerekecektir!!! Sonraki geçiş tarihleri dikkate alındığında bu gök olayının yaşamınızda görebileceğiniz son geçiş olacağını söylemek hatalı olmayacaktır."



Ayrıca;
"Venüs geçiş gözleminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri herhangi bir optik araç (teleskop, dürbün, mercek vb.) ile güneş’e doğrudan bakılmamasıdır. Göz sağlığınız için lütfen bu noktaya dikkat ediniz. Bu türden gözlemlerde genel olarak Güneş’e doğrudan bakılmaz ve bu amaçla çeşitli optik araçlar ile birlikte uygun donanımın kullanılması gerekir.

1. Teleskop + Filtre Sistemi ile gözlem: Teleskop yardımıyla doğrudan Venüs geçişini gözleyebilmek için teleskobun önüne veya uygun bir konuma yerleştirilecek güneş filtreleri kullanılmalıdır. Bu sayede güneş ışınları yeteri ölçüde azalacağından doğrudan gözle bakmak mümkün hale gelebilecektir. Ayrıca oküler kısmının uygun olması durumunda fotoğraf makinası, ccd kamera veya benzer bir dedektör kullanılarak görüntülerin kaydedilmesi mümkündür.
2. Teleskop + Yansıma Düzlemi ile gözlem: Bu tür gözlemlerde teleskop Güneş’e çevrilir fakat alt okülerden çıkacak olan ışınlar bir perde veya uygun bir ortama yansıtılır. Dolayısıyla gözlemci yansıtılan bu ortamda geçiş gözlemini izleyebilir. Bu tür gözlemlerde teleskobun okülerine yanlışlıkla da olsa kimse gözünü yaklaştırmamalıdır veya bakmamalıdır. Yansıyan görüntü herhangi bir kamera kullanılarak kayda alınabilir veya başka bir ortamda canlı olarak yayınlanabilir.
3. Gözlem Kutusu Sistemi ile gözlem: Bu amaçla basit mukavva veya karton bir kutu kullanılabilir. Kutunun ön kısmı uygun büyüklükte kesilerek bir alüminyum folya ile kapatılır. Ardından alüminyum folyanın orta kısmına uygun büyüklükte bir iğne kullanılarak delik açılır. Kutunun arka kısmındaki bölgesine beyaz bir kağıt yapıştırılması durumunda görüntü daha iyi görülebilecektir. Kutunun arka kısmındaki alanda Güneş diski ve Venüs gezegeninin geçişini görebilmek mümkündür. Gözlem boyunca delik kısmının Güneş doğrultusuna getirilmesi yeterli gözlemler için yeterli olacaktır." (Kaynak: http://rasathane.ankara.edu.tr/2012/Venus_Gecisi.htm)

Tabii ki bu husus da oldukça önemli.. Bu durumun farkında olan Bilim Çocuk Dergisi son sayısında Pino'nun çizimiyle 1 adet "Güneş İzleme Gözlüğü" hediye ediyor, yupppiiiii :) ki kendisi şöyle oluyor (benim adıma imzalı geldi 1 adet :)


Mutlu, keyifli seyirler :)
Not: Ankara Üniversitesi Rasathanesi için buraya bir tık lütfen :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder